Att bo i en bostadsrätt
När man bor i bostadsrätt innebär det att man har ett delat ägande med sina grannar av hela fastigheten och ingår i en gemenskap.
Juridiskt sett så äger man en andel i föreningens tillgångar och skulder motsvarande storleken på sin lägenhet, det är detta som är det så kallat andelstalet. Rätten att bo i lägenheten kvarstår så länge du är medlem i föreningen och gäller på obegränsad tid, under förutsättning att bostadsrättsföreningens stadgar och ordningsregler följs. Medlemmen har rätten att sälja sin bostadsrätt när man vill.
I stadgarna anges hur föreningens verksamhet är organiserad, vilken beslutsordning som gäller och vilka krav som ställs på dig som medlem. Att vara medlem i föreningen innebär att du åtar dig att följa stadgarna.
Med medlemskap i en bostadsrättsförening följer både rättigheter och skyldigheter. Skyldigheterna handlar om att vårda och sköta om. Rättigheterna handlar om att själv få göra vissa förändringar i lägenheten. Föreningens BRF Kronan stadgar och bostadsrättslagen fastställer gränsen för vad du ska bekosta och underhålla i lägenheten samt vad föreningen ansvarar för.
Det är styrelsens uppdrag att se till att bostadsrättsföreningen förvaltas på bästa sätt, men medlemmarna har ett gemensamt ansvar för både att ta hand om boendet och att bidra till att det blir så trivsamt som möjligt. Det innebär att vi tillsammans ser till allmän ordning på innegården och i våra gemensamma utrymmen. Medlemmarna förväntas delta i möten och gemensamma aktiviteter, såsom vår- och höststäddagar. På detta sätt sparar vi pengar, vilket påverkar inte bara föreningens utan även medlemmarnas ekonomi.
I och med att vi alla är ägare så tar vi också gemensamt ansvar för föreningens egendom. Föreningens ekonomi och välmående påverkar bostadsrätternas värde.